​VÆLG SPROG:  dk_3   uk_3

Amerikansk inspiration fra Sallie​

"Hey - smag en Sallie's Coffee Shake - den skal der ikke tilladelse til".

Ironien var ikke til at tage fejl af hos den slagkraftige amerikanske kvinde, Sallie Zimmerhackel, da hun i september 1955 over for dagbladet Politikens journalist, Lise Nørgaard, skulle beskrive, hvordan det var lykkedes at få et motel og en snackbar op at stå på en bar mark i Albertslund, langt fra København.

"En atombombe i kvindeskikkelse" lød Lise Nørgaards beskrivelse af den slagkraftige amerikanske kvinde, der kom til Danmark for at være lærerinde på den amerikanske ambassadeskole i København, men endte med at blive "bar-mutter" og entreprenør. Og hun er den dag i dag er vores inspirationskilde til både Wittrup Motel og Sallie's Restaurant i både Albertslund og Taastrup. 

Sallie og Mads Skjern

Man får mistanke om, at Lise Nørgaard har været inspireret af Sallie, da hun skabte Mads Skjern i Matador. I historien i Politiken fortæller Sallie om at gå tiggergang og få nej til lån hos danske banker med "marmor og halløj på vægge og lofter". I stedet endte hun med at sende et brev til sin gamle bank i Colorado, og så lykkedes det at rejse de første 10.000 dollars i startkapital. Motelbyggeriet kunne gå i gang.

Det var dog ikke alene danske banker, der var en udfordring for Sallie. Hun var ved at gå amok over danske myndigheder, fordi der skulle søges tilladelser til alt. "Vi skulle have tilladelser i kilovis. Tilladelse til at eksistere, tilladelse til at bygge, tilladelse til at få tilladelse… gee," lød det fra Sallie, hvis ildhu og engagement ramte lige ind i danskernes hjerter.

Selv den dag i dag kan man se tårer i øjnene hos mennesker, der beretter om tiden med Sallie i Albertslund.

Motel og burger - to nye begreber i Danmark

Sallie startede på mange måder den amerikanske kultur i Danmark. Hun var den første til at servere en cheeseburger i Danmark og motelbegrebet var også helt nyt.

Sallie undrede sig på et tidspunkt over, at der slet ikke kom nogen gæster, selv om hun havde orienteret turistkontorerne i området om det nyåbnede motel i Albertslund på hovedvejen mellem København og Roskilde. Så hun ringede til turistkontoret:

"Har De et værelse med bad og plads til min vogn?", spurgte hun.

Damen på turistkontoret svarede: "Jeg kan forsikre Dem om, at en sådant sted findes ikke i Danmark."

Så tog Sallie kontakt til turistchefen: "Hør nu, jeg er ejer af et nyt motel, alle værelser er med bad og man kan parkere lige uden for hvert enkelt værelse og når jeg har sendt besked til turistkontorerne. Så siger de på kontoret, at et sådant sted ikke findes?"

Turistchefen beklagede og foreslog en løsning: "Jammen, pigerne aner ikke, hvad et motel er. Kan De ikke vise dem det?"

Og det gjorde Sallie så. Hun inviterede turistbureauet på besøg - og det hjalp med det samme.

"Nu er de klar over, hvordan et motel ser ud, og sidste nat havde vi fuldt hus", fortalte Sallie så senere til Lise Nørgaard på Politiken.​

​​

På billedet har Sallie fat i telefonen - måske er det Hovedbanegårdens Turistbureau, der nu har fundet ud af, hvad et motel er og derfor begynder at henvise gæster.

​​

Sallie sørgede for at bringe mange amerikanske madtraditioner med sig. Ikke mindst Burgeren. Men også forskellige dressinger, sovse -og så selvfølgelig de berømte milkshakes, som stadig er et af vores varemærker.​

Vi ved desværre ikke præcist, hvordan Sallie's karriere i Danmark stoppede. Der er flere ubekræftede historier, bl.a. en om, at hun døde på en tur til Tyskland i slutningen af 60'erne. En anden siger at hun døde af sygdom på et hotel i Frankrig.

Sallie's ånd er her stadig

Sallie er imidlertid i dag vores daglige, store inspirator til, hvordan både motel og snackbar skal drives og præsenteres over for vores gæster. Vi prøver at leve op til Sallie´s ildhu og vedholdenhed og holder fokus på at give alle en god og unik oplevelse, uanset om det handler om overnatning, mad og drikke i restauranten eller deltagelse i vores koncerter og andre aktiviteter, der fortsat er med til at sætte Wittrup/Sallie's på landkortet.

Vi har fået etableret et sted, der er helt unikt i Danmark - takket være Sallie, og det forsøger vi at værne om, ved at bruge historien aktivt og med respekt. Sallie var en ener, der skabte liv og glæde om sig. Den ånd vil vi gerne give videre.

Kom og besøg os i Albertslund - vi ligger stadig, hvor vi lå i 50'erne. Og vi har genskabt stedet i Sallie's ånd.

Læs også:

​WITTRUP MOTEL A/S

​Roskildevej 251

2620 Albertslund

CVR: 21745847

​SE KONTROL RAPPORT