​VÆLG SPROG:  dk_3   uk_3

Et motel fra 50'erne​

​Det var ikke bare én, men flere nyskabelser amerikanske Sallie Zimmerhackel kom til Danmark med i midten af 1950'erne. Egentlig kom hun til Danmark for at være lærerinde på den amerikanske ambassadeskole i København, men så mødte hun danske Oscar Wittrup, som havde været i Amerika og var blevet inspireret af de moteller, han havde mødt på sin vej - og sammen besluttede de at etablere noget i Danmark.

Oscar fandt placeringen i Albertslund - og selv om det var en bar mark et stykke uden for København, så kunne Sallie godt se potentialet. Så her skulle det være. De blev ikke de første i Danmark, men kom lige efter BP Motellet i Roskilde, som ikke længere eksisterer. I dag er Wittrup Motel derfor Danmarks ældste, eksisterende motel.

Udover nyskabelsen med motellet blev der også etableret en snackbar med mad og drikke inspireret fra USA. Sallie blev den første, der serverede en cheeseburger i Danmark. Mange i Albertslund og omegn har berettet om, at det var noget helt særligt at komme i den nyetablerede, amerikansk inspirerede snackbar.

Berømte motorkørere fra Roskilde Ring

Mange amerikanske soldater på orlov og ferie fra baserne i Vesttyskland overnattede i hjemlige omgivelser. På Roskilde Ring var der næsten samtidig åbnet en motorbane, som tiltrak kørere fra hele verden. Mange af disse berømte kørere fandt vej til Wittrup Motel - sandsynligvis på grund af den internationale stil.

I midten af 60'erne var det ikke længere amerikanske soldater, der var stamgæsterne, men derimod handelsrejsende og håndværkere. Mange blev stamgæster i forbindelse med store byggeprojekter i København og i området omkring Albertslund. Fx boede masser af håndværkere på motellet i forbindelse med opførelsen af IKEA, City 2, Scala i København, opbygningen af Høje Taastrup og siden da Øresundsbroen og Metroen.

Natportieren overtog

Sallie var den drivende kraft igennem 15 år frem til slutningen af 60'erne, hvor hun døde. Her fulgte et par år med nogle arvemæssige stridigheder, men enden på det hele blev, at den administrerende direktør, Karl Nielsen, købte motellet sammen med sin kone, Olga. Karl var selv startet som natportier på motellet og havde arbejdet sig op til at være administrerende direktør.

Karl og Olga foretog flere moderniseringer, fx opbygningen af et selskabslokale med plads til 40 personer, og gradvist blev det oprindelige præg forandret. Motellet skulle følge med tiden, og det skete også efter 1983, hvor Karl Nielsen døde og datteren Inger kørte stedet for sin mor. Det gjorde hun sammen med sin mand, Svend.

De overtog helt ejerskabet i 1998, da Olga døde. Samtidig overtog de det hus, som Olga og Karl havde bygget til sig selv i 1973, et hus der i dag er ombygget til endnu flere motelværelser.

Tredje generation - "gammeldags" modernisering

Inger og Svend fik i 1963 og 1967 sønnerne Claus og Henrik. De endte mange år senere begge med at gå ind i driften af motel og restaurant. Henrik var uddannet kok og overtog restauranten i 2000, og Claus blev administrator i 2001.

I en glidende overgang skete generationsskiftet til de to brødre, som i 2013 fødte ideen om at føre motel og restaurant tilbage til 1950'erne. Det var et projekt, der for alvor fik fart på op til 60-års jubilæet i 2015.

Wittrup blev Danmarks andet motel netop på det tidspunkt, hvor biler blev mere og mere hvermandseje. Stedet blev hurtigt et eftertragtet , moderne overnatningssted. Her står Sallie og peger ind i sportsvognen hos et par af gæsterne.

Original 50's Rooms på vej

I dag valfarter gæster til stedet - både børn og voksne synes, det er helt specielt at komme på Sallie's Restaurant & Snack Bar, hvor der ofte er helt fyldt om aftenen.

På Sallie's er der ofte 50'er koncerter og andre arrangementer. Vi har tradition for at fejre mærkedage på en helt speciel måde - også de amerikanske selvfølgelig.

Motellet er igennem årene blevet moderniseret mere og mere - og i de kommende år vil flere og flere værelser blive "gammeldags" moderniseret - forstået på den måde, at værelserne også bliver omdannet til 50'er look med både møbler, farver og design.

"Original 50's Rooms" kalder vi værelserne, når de er ombygget. Ligesom i restauranten,  vil du føle at det er som at træde ind i en tidslomme, når du parkerer foran værelset og træder ind gennem døren. Men faciliteterne er stadig helt i top, så du bliver ikke snydt for et godt brusebad, tv og lynhurtigt internet.

Tak til historiker Peter Sorenius, som har hjulpet os med at finde så mange historiske detaljer frem som overhovedet muligt. Peter har fortalt om Wittrup Motel og ikke mindst Sallie Zimmerhackel i flere TV-udsendelser, og har været utrættelig i at skabe overblik og interesse for vores spændende historie.

Læs også:

​​

​WITTRUP MOTEL A/S

​Roskildevej 251

2620 Albertslund

CVR: 21745847

​SE KONTROL RAPPORT